Stort utvalg av rimelige båter i år

Tekst og foto: Ulf Terje Johnsen

Seniorportalens medarbeider har besøkt de store båtmessene i Norden de siste ukene for å se på utvalget av fritidsbåter, og hvor mye folk må hive opp av lommeboka for å bli eier av en ny båt. Utvalget er enormt, og i øyeblikket kan man kjøpe gledelig mange nye mindre båter til en fornuftig pris.

Voldsom salgsøkning

Vi besøkte også «Sjøen for alle», landets største båtmesse på Lillestrøm. Nærmere 200 utstillere viste frem nye båter og utstyr i 3 haller samt bassenget med eget vannshow.

I løpet av 4 dager besøkte 26 000 båtinteresserte messa på Lillestrøm, en økning på hele 56% fra 2014, den gang på Arena på Fornebu. Mange mener at den deilige solrike sommeren i fjor nå frister mange til å kjøpe seg båt igjen.

Sikkerhet til sjøs er viktig. Ungene elsker Redningsselskapets maskot.
Sikkerhet til sjøs er viktig. Ungene elsker Redningsselskapets maskot.

I følge en rekke forhandlere vi snakket med har salget økt med 20 til 30%. Enkelte importører og produsenter av mindre fritidsbåter, 14 til 20 fot, opplevde en fordobling av fjorårets messesalg. For Nordkapp sin del er det nå ventetid til langt ut på høsten på flere modeller. For båtbransjen er det gull verdt, den har i flere år slitt i sterk motvind.

Mange små, få store

Årets messe skilte seg klart fra de siste års, ikke minst fordi utvalget av små båter var større enn på mange år. Videre ble båtene presentert i haller med god oversikt og plass nok til at folk fikk albuerom på de mange stands. Det skyldes bl.a. at de fleste store båter ble utstilt hos en stor gruppe forhandlere på Holmen, hvor det også meldes om mange kjøpelystne etter messen der ute.

Vi var primært på jakt etter båter som 55+ generasjonen kjøper.
Det føres ingen statistikk, men alle forhandlere vi møtte opplyste at brorparten av båt innkjøpene gjøres av folk på godt over 50.
Og som ofte er på utkikk etter en mindre rimelig båt til transport og utflukter, samt fisketurer når været innbyr til det.

Disse ønsker også båter som krever lite vedlikehold, og som helst kan trekkes av en standardbil. Jo mindre vekt, jo bedre. De fleste vil ha en liten utenbordsmotor eller el motor på hekken, mens de spreke, som vil mosjonere, heller velger årer og en praktisk robåt.

Til en liten båt kan 2,5 hk være nok. Denne koster 6500 kr. og veier kun 17 kg. Alternativet kan være en 2 hk el drevet motor på hekken
Til en liten båt kan 2,5 hk være nok. Denne koster 6500 kr. og veier kun 17 kg. Alternativet kan være en 2 hk el drevet motor på hekken

En ny trend, spesielt blant 55+, er kjøp av kajakker og kanoer. De siste årene har salget i hele Norden økt voldsomt. Kombinasjonen av naturopplevelser og det å holde seg i form går rett hjem hos godt voksne av begge kjønn. En aktivitet vi vil komme tilbake til i Seniorportalen.

Vil man holde seg i form er denne utrigger robåt nettopp løsningen. Her ror man lett 5 knop og båten koster fra ca. 35.000 kr.
Vil man holde seg i form er denne utrigger robåt nettopp løsningen. Her ror man lett 5 knop og båten koster fra ca. 35.000 kr.

Penger å spare

Nå er det langt fra alle over 55 år som kan eller vil legge flere hundre tusen kroner i en liten båt, men er villige til en mindre investering som ikke merkes så godt på kontoen.

Seniorportalen har derfor valgt ut noen båter som vi mener er enkle og praktiske, men allikevel godt egnet til hygge på sjøen. Sikre båter med liten vekt som gjør at den er lett å håndtere. Gjerne med små motorer som kan løftes av og på. Blant annet på grunn av mange tyverier av utenbordsmotorer de siste årene. Folk vil gjerne ha plass til 4 personer om bord, som regel nok for folk flest.

Et annet interessent aspekt er at utvalget av brukte båter, store som små, øker voldsomt når folk kjøper ny båt og skal selge den gamle.
FINN.no opererer med nesten 7000 bruktbåter, 1640 av dem landstedsbåter i alle prisklasser og størrelser.

Båt og motor til mindre enn 100 000

Vi har valgt ut enkelte mindre båter som er av god standard, men allikevel koster mindre enn 100.000 kroner. På messa fikk man f.eks. en solid finskbygget AMT 150R med en 30 hk Honda utenbordsmotor påmontert for Kr. 99.990.- Kellox er importør. Svenskbygde Crescent Cosmos med 30 hk er også en smart liten båt med en pakkepris på 99.000 kr.

En solid liten svensk Crescent Cosmos til under 100000 er et godt kjøp.
En solid liten svensk Crescent Cosmos til under 100000 er et godt kjøp.

Emili Norge har Emili 460 på programmet, en artig liten fetter som er 4.60 m. Lang og 1.78 m. Bred og med en vekt på 335 kg. Med en Suzuki DF40 hk på hekken er den god for 27 knop. Båten har styrepult og 2 voksne og 3 barn har plass nok ombord. Den koster 119.000 kr. Velger en mindre motor er det penger å spare.

Emili 460 er en praktisk og rimelig liten båt til transport og fiske
Emili 460 er en praktisk og rimelig liten båt til transport og fiske

Emili 450 er en åpen båt som man også kan ros. 445 cm. lang og 148 cm bred. Med en Suzuki 9,9 hk er den god for 17 knop. 4 personer. Vekten er kun 185 kg. Den koster kun 39.900, en liten båt som kun krever en liten båthenger.

HobbyBoat har også praktiske båter på programmet til ca. halve prisen. «Hobby 390 Sprint» med beskjeden størrelse, 390 x 175 cm. lengde og bredde, vekt 220 kg. er en båt med plass til 3/4 personer, og en motor på 15 hk. 15-18 knops fart. Med styrekonsoll, rustfritt rekkverk, vind skjerm med bøyle, stanglanterne, styrekabel, sportratt, badestige og selvlensing. Pluss solid kjølbeslag. Pris med motor 66.800 kr.

Hobby Sport er liten og sprek, og frister med en meget fornuftig pris.
Hobby Sport er liten og sprek, og frister med en meget fornuftig pris.

«Hobbyboat 430 Open» måler 442 cm. fra for til akter, er 175 cm. bred og veier 280 kg. 5 sitteplasser pluss midtstilt tofte med fiskebrønn. Med 9,9 hk på hekken ca. 12 knop. Den koster 52.200 kroner. Alle Hobby båter er fylt med flyteskum i sidene for din sikkerhets skyld. Mere informasjon kan hentes på hobby@hobbyboat.no, tlf.56357175.

Hobby Open 34 er en praktisk båt til en rimelige penge.
HobbyBoat 430 Open er en praktisk båt til en rimelige penge.

Frydenbøs Sting serie er også blitt godt mottatt av brukere av små praktiske båter. Spesielt 535 PRO som er skreddersydd for fiske og røft bruk. Stor dekksplass akter da styrepulten er trukket langt fram. Denne koster 116.200 kr. med en 25 hk. Evinrude på hekken. Velger man en mindre motor blir prisen ca. 100.000 kr.

En av Norges mest populære båter i 2015, Sting 535 PRO
En av Norges mest populære båter i 2015, Sting 535 PRO

Kan man nøyes med en mindre Sting er alternativet Sting 430 Open med en 10 hk. motor er prisen 62.300 kr. Leveres også med styrekonsoll og fjernstyring med et mindre pristillegg. Vil man ha mere utstyr om bord har Frydenbø et godt utvalg.

Stor båt koster

Er man på jakt etter en større båt, der hele familien og venner skal med, er utvalget fra 22 til 27 fot stort. Men så snakker vi straks om en investering mellom 500.000 og en million kroner. Enkelte +55 vil helt klart velge luksus.

Folk står på venteliste for å bli eier av Nordkapps nye drømmedesignbåt Noblesse 790, designet av Bård Eker i Torsnes.
Folk står på venteliste for å bli eier av Nordkapps nye dræmmedesignbåt Noblesse 790, designet av Bård Eker i Torsnes.

Den helt ferske Nordkapp Noblesse 790, produsentens flaggskip, er designet av ingen ringere enn Bård Eker, Torsnes, mannen bak Hydrolift og en rekke design suksesser som Kønigsegg m.m.
3D verktøy er anvendt for et optimalt skrog og best mulig utnyttelse av cockpit og salongen forut. Den linjelekre båt, basert på Nordkapp 760, kan leveres med 2 x Evinrude 2G utenbordsmotorer på til sammen 400 hk. God plass til 8 voksne om bord og som har 7.90 m. Lengde og 2.50 m. Bredde til rådighet. Flott soveplass til to i baugen og rikelig med krefter og hæy hastighet til f.eks. Vannskisport.
Pris fra 917.000 kr. og oppover avhengig av utstyr. Båten er blitt så populær at det er ventetid til oktober-november i år for de som kom sist i køen.

I cockpiten i nye Nordkapp Noblesse 790 er det forbilledlig funksjonelt
I cockpiten i nye Nordkapp Noblesse 790 er det forbilledlig funksjonelt

Seniorportalen vil senere komme tilbake med store såkalte familiebåter fra 35 til 50 fot. Men da snakker vi om en investering til mange millioner kroner. F.eks. som en erstatning for drømmehytta som mange 55+ folk gjerne vil ha, men som er det nesten er umulig å få slått kloa i.

God vår og sommer, uansett valg av båt. Bare å være på sjøen er den rene lise for sjelen for mange, både unge og gamle.

Legg igjen en kommentar