Sommereventyr på to hjul

Tekst: Line Bengtson

Kjenner du at det begynner å krible i kroppen etter mange late dager i ”hengekøya”? Føler du at du gjerne skulle lagt inn noen dager med helt andre opplevelser behøver du hverken å reise langt eller bruke en formue. Dra på sykkeltur til spektakulære Helgeland, ville og vakre Gotland eller sjarmerende Bornholm. Dette er sykkelferie som også passer fint for godt voksne mennesker.

Sykkeltur i Ingmar Bergmanns fotspor

Sykkelferie er populært på den vakre, svenske øya Gotland, som er det mest solsikre stedet i Sverige. Godt vær kombinert med det flate landskapet passer perfekt for en helg på sykkel. Her kan du lese mer om sykkelferie på Gotland: Visit Godtland, Destination Gotland.

Mange sjarmerende plasser å besøke på Gotland
Mange sjarmerende plasser på Gotland (foto Nicklas Jensen)

Gå ikke glipp av middelalderbyen Visby, som står på UNESCOs liste over verdensarv. Spaser langs den kilometerlange ringmuren eller ta en sykkeltur langs . I Visbys brostensbelagte gater med småhus som bugner med roser finner du flere av Stockholms beste restauranter som har ”sommerfilialer” i Visby.

Fantastiske figurer

Over hele øya finner du Rauker, som er «figurer» dannet av erodert kalkstein som blir stående igjen etter at den porøse kalksteinen har forvitret. Disse ”figurerene” er et spennende naturfenomen, og den mest kjente rauken på Gotland er Hoburgsgubben.

I nord og på vestsiden av øya er det bratte klipper, mens østsiden byr på langgrunne sandstrender. Den lengste og mest populære stranden Tofte ligger et par mil sør for Visby.

Naboøya Fårö er definitivt verdt et syklende besøk. Men sett av tid, det er 5 mil fra Visby og opp. Det går gratis båt fra Fårösund over til Fårö, og turen tar knapt 10 minutter. Øya er perfekt for syklister, ikke minst fordi den er såpass liten. Dessuten er mange av veiene av en standard som er hakket mer egnet for sykler enn for biler.

Skal du sykle på Gotland må du også få med deg en tur på Fårø
Skal du sykle på Gotland må du også få med deg en tur på  naboøya Fårø (foto Niclas Jensen)

Besøk Bergmanstiftelsen

Bare navnet Fårö sier jo at det er masse sau der. Det er ferister over hele øya, og man må regne med å møte på dem uansett hvor man ferdes.

Fårö er stedet der Bergman søkte inspirasjon og ro og arbeidet i nesten et halvt århundre. Mange av hans filmer ble også spilt inn der. Pakk piknik-kurven, sett deg på sykkelen og opplev de ulike innspillingsstedene i Bergmans kjente filmer.

Fra øy til øy på Helgeland på sykkel

Helgeland er et fantastisk øyrike med over 12 000 øyer, holmer og skjær, fjell og tinder, åpent storhav og lune viker. Du opplever det best på sykkel. Du bestemmer selv farten og hvor anstrengende det skal være. Du kan stoppe når du vil, og det ønsker du nok å gjøre ofte. Ikke fordi du er sliten, men fordi det er så mye vakkert å se.

Øya Tomma utenfor Nesna er verdt et besøk
Øya Tomma utenfor Nesna er verdt et besøk (foto fra Visitnorway.no)

På Helgeland kan du boltre deg enten du er uerfaren, litt rusten, eller en garvet syklist. Uansett sykler du tett på naturelementene. Vi kan garantere deg frisk sjøluft store deler av vegen, og det er heller ikke uvanlig å se havørna på turen.

Øyhopping med sykkel passer for alle. Ferger og hurtigbåter frakter deg mellom øyene og gir behagelige avbrekk. Du kan velge de lette rutene ved å sykle langs kysten. Dersom du ønsker mer krevende turer, gir avstikkere inn i landet til fjell og daler stor variasjon og flere utfordringer. Uansett om det er været eller dagsformen som avgjør – du er garantert en unik opplevelse.

På øya Ylvingen, hvor den populære TV-serien Himmelblå er spilt inn, kan du gå i land og oppleve den nordlandske stemningen
På øya Ylvingen, hvor den populære TV-serien Himmelblå er spilt inn, kan du gå i land og oppleve den nordlandske stemningen (foto Visitnorway.no)

Les mer om øyhopping med sykkel på Helgeland på Visitnorway.no og Visithelgeland sine hjemmesider.

 Sjarmerende Bornholm

Dansk gjestfrihet Midt i den blå Østersjøen finner du den lille danske øya Bornholm. Øya er eventyr, kultur, sjarm og dansk gjestfrihet i skjønn forening.

Bornholm er et paradis for sykkelferie. Her fra Balka strand.
Bornholm er et paradis for sykkelferie. Her fra Balka strand (foto Visit Denmark)

Klimaet er stabilt, og det er faktisk flere solskinnsdager og varmere badevann her enn i resten av Danmark. Derfor kalles øya for Danmarks svar på Korsika.

På Bornholm er det sykkel som gjelder. Få steder i Europa er det lagt så godt til rette for å ta seg frem på to hjul. I de siste 20 årene er det bygd nærmere 250 kilometer med sykkelveier, hvor det aller meste av dette nettet er helt uten nærkontakt med det øvrige veinettet. Mange av sykkelrutene ligger dessuten på gamle og nedlagte jernbanespor. Derfor sykler man for det aller meste trygt og fredelig av gårde.

Sykkelferie på Bornholm
Med sykkel kommer du lett til alle de karakteristiske silderøkeriene som finnes over hele øya (foto Visit Denmark)

Det er bare å legge seg flat og være enig med danskene når de påstår at Bornholm er et eldorado for sykkelturister!

Mer informasjon om sykkelferie på Bornholm finner du blant annet på Biking Bornholm, Bornholmtours og Visit Denmark

Artikkelen er tidligere publisert på vg.no

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *