Slektsgransking – en morsom og populær hobby

Slektsgransking er i vinden for tiden. Flere programmer på TV hvor blant annet flere kjendiser har funnet ut mer om sine røtter har bidratt til økt interesse. Og det er ikke rart. Det er som å jobbe på et svært puslespill, hvor du stadig får tilfredsstillelsen av å gjøre litt fremgang, samtidig som du oppdager spennende ting du ikke visste om dine forfedre. Lettere tilgjengelige kilder og brukervennlige dataprogrammer har gjort slektsgransking til en hobby for alle. 

Har du ofte lurt på hvor du kommer fra, hvorfor du er akkurat den du er, og hvordan alt er blitt som det er blitt?

Da bør du begynne med slektsgransking. Det er enklere og mer spennende enn du tror! Slektsgransking, eller genealogi, har for mange virket både uoversiktlig og kjedelig. Hobbyen har vært forbundet med gamle menn og pensjonistalder. Nå er imidlertid trenden at stadig flere søker mot røttene sine. Kildene som hjelper oss med dette, er blitt mye mer tilgjengelig. Faktisk er Norge i slektsgranskersammenheng fremst i verden på bruk og tilgjengelighet på Internett.

Riksarkivet har lagt ut en liten introduksjonsvideo for slektsgransking, som du kan se her:

Begynn med dine nærmeste og eldste

– Begynn med dem som lever, oppfordrer Marianne Derlick, slektsgransker og konsulent i DIS-Norge (Databehandling i Slektsforskning).

Snakk med eldre i familien. Spør dem om hva de vet, og finn ut om de har tilgang på eldre dokumenter. Alt fra gamle skjøter til familiebilder kan komme godt med. Gamle fotoalbum kan også være en gullgruve, men bare hvis du faktisk vet hvem bildene er av. Få eldre familiemedlemmer til å sette navn på dem.

Noter ned det du finner, og hvor du finner det. Navn, fødselsdatoer og stedsnavn er bare begynnelsen. Finner du ut at du har aner i ei spesiell bygd, så sett deg i bilen og besøk den. Besøk kirker og kirkegårder. Se om du kan finne ut hvor folk bodde. En gammel, overgrodd grunnmur i skogen får plutselig en personlig betydning når du vet at forfedre, som du nå vet hvem er, har levd der.

Digitalarkivet – en skattkiste full av informasjon

For bare noen få år siden involverte slektsgransking å lete opp informasjon i fysiske arkiver rundt om i landet, og hobbyen var dermed kun åpen for de mest ivrige. Nå kan du i stor grad gjøre denne jobben på din egen PC, via nettet.Digitalarkivet, en tjeneste drevet av Arkivverket i Norge, er en gullgruve med informasjon hvor du finner mesteparten av de opplysningene det henvises til i introduksjonsvideoen fra Riksarkivet ovenfor.

Masse nyttige linker og egne programmer på nett

Det finnes masse stoff om slektsgransking på nettet. Er du nybegynner finner du gode råd, masse nyttig stoff, linker til nyttige kilder og oversikt over dataprogrammer for slektsgransking på slekt.no . Andre nyttige sider er:

DIS-Norges veiledninger
Førstehjelp for slektsforskere (Norsk slektshistorisk forening)

Slekt.no har kåret Legacy til det beste programmet for slektsgransking. Andre mye brukte programmer er:

  • Geni – Gratis grunnmedlemskap, som du faktisk kommer ganske langt med. Er et gigantisk samarbeidsprosjekt, hvor du kan koble deg på «verdenstreet» og søke blant millioner av forfedre. Mange norske brukere. Du må betale for årsmedlemskap. Enkel å bruke. Samarbeider med MyHeritage.
  • MyHeritage – Gratis grunnmedlemskap. Stor database, med mange norske brukere. Har en del dokumentasjon, men du må betale for å få bruke det. Du må betale for årsmedlemskap. Enkel å bruke. Samarbeider med Geni.
  • Familysearch.org – Drives av mormonerne i USA, og er helt gratis. Mange av navnene er «amerikanisert» – altså, «Olson» i stedet for «Olsen». Ikke en side for nybegynnere, og den har ikke så mye fancy funksjonalitet, men databasen er enorm og basert på arbeid organisasjonen har drevet med siden attenhundretallet.
  • Ancestry.com – Svært stort nettsted. Mye koster penger, men de har 14 dagers prøveperiode (som må manuelt kanselleres før den går ut). Mye ekstra dokumentasjon tilgjengelig, spesielt for USA. Flere typer medlemskap, med månedlig avgift. Enkel å bruke

Fordelen med disse programmene er at brukerne ved å legge inn egne forfedre kan samarbeide med andre brukere av systemene for å utvide  slektstreene sine. Databasene er fulle av informasjon og kan hjelpe deg videre når du sitter fast, og dermed gi deg et fyldigere bilde av slekten din enn du klarer å få på egenhånd.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar