Sang og sløyd er populære aktiviteter for Seniorer i Moss

Tekst og foto: Ulf Terje Johnsen

Landet rundt snekres det løs over gamle sløydbenker når generasjonen  55+ viser frem sine talenter og sin kreativitet, blant annet med treskjæring, snekkerarbeid og modellbygging. Mens snekkerverkstedene stort sett fylles med menn, velger kvinner heller søm, strikking og ikke minst allsang, som er blitt riktig populært de siste årene.

Seniorportalen besøkte Velferdssentralen for eldre ved Kanalen i Moss, der ca. 75 eldre sang lystig med.  9 av 10 var kvinner, mens mannfolka Bjørn, Trond og Jon tok seg av instrumentene, trekkspill og gitar.

Velferdssentralen i Moss
Velferdssentralen i Moss

For full hals

Vi sitter med i halvannen time og synger et 30 talls populære viser fra gode gamle dager sammen med ca. 60 eldre, de aller fleste eldre kvinner fra 67 og opp til 88. Hver torsdag innbyr Velferdssentralen i Moss +55 til allsang. Her er det ingen ringere enn Bjørn Mørch-Olsen, pensjonert forsanger fra Operaen i Oslo, som er forsanger og sørger for at tekst og tone følges.

Alle får utlevert sanghefter og alle sang av full hals da vi var på besøk. Med seg på trekkspill og gitar sørget Trond Bull-Hansen og Jon Furuheim  for stemningen. Bra åpning med I am a gigolo og så over i Sjøsalavals og andre slagere fra svunnen tid som Drømmen om Elin, Nøtteliten, Så lenge skuta kan gå, Mandag morra blues, Sønner av Norge med mange flere.

Allsang på Velferdssentralen i Moss
Allsang ved Velferdssentralen i Moss

 Vaffelkos

Med til å høyne kosen i de hyggelige stuer var gratis kaffe og vafler til de glade sangere.

I pausen forteller Bjørn at allsangen er blitt mer og mer populær hvert år, og at de eldre kommer i god tid for å få de beste plassene nær orkesteret.

 Snekkerbod

Mens det synges for full hals i det største lokalet på sentralen, er det også driftige eldre i gang blant annet i snekkerboden som er døpt Hønsehuset, som det også en gang var. Videre i et flott verksted med alt det arbeidsverktøy som skal til for å lykkes med kreative oppgaver som treskjæring på et høyt nivå og sågar steinsliping og modellbygging.

Hønsehuset har blitt snekkerverksted ved Velferdssentralen i Moss
Hønsehuset er navnet på snekkerboden ved Velferdssentralen i Moss

Alle dukker opp i 10 tiden to ganger i uka og tar meg seg både kaffe og vaffelkosen før de lunker hjem ut på ettermiddagen. Hobbygleden stopper ikke her. Nei, et lite spillerom til fx bridge er på plass og alle over 55 år ef velkommen til de hyggelige stuene som er holdt i gammel stil. Hvis man bare vil slå av en prat og få seg en kopp kaffe er det ok, og man tilbyr dagens aviser, bøker til utlån og en lun plass i haven.

Uka i gjennom kan folk velge imellom alt fra sittedans til yoga, trim, seniordans, malekurs, dataopplæring og engelsk. Pluss maling, strikking, brodering, bridge, foredrag, minikonserter, seniorkor m.m. De fleste aktiviteter foregår mellom kl. 10.00 og 14.00 mandag til fredag.

Snekkerboden er oppe hele dagen. Fotterapi kan også ordnes, men må time bestilles.

 Driftige folk

Bak dette helt spesielle tilbud til eldre, +55, står Moss og Omegn Kvinneråd, som med støtte fra Moss kommune virkelig gjør en forskjell, og jobber hardt for at byens eldre skal kunne få en meningsfull og sosial eldre tilværelse. Ikke minst er det viktig at eldre møter andre som kanskje er i samme situasjon og gjerne vil ut av isolasjon og gjerne treffe andre nå og da. Spesielt burde menn besøke senteret som har mange flotte eldre kvinner som gjester uka igjennom.

 Høne i kurven

I annen etasje møtte jeg Britt Monica Haug, eneste jente sammen med 3 eldre herrer som alle var i gang med flotte treskæringsoppgaver.  Britt er rundt 70 og ble bitt av treskjæring for 4 år siden. Stikker innom to ganger i uka og trives med Yngvar Moen på 73 år som har bygget gyngehest, Erling Belden, som har en stor produksjon og har vært i gang i en årrekke.

Britt Monica Haug er kvinnelig treskjærer
Britt Monica er kvinnelig treskjærer

Helge Johannessen, 68 år vandrer mellom sitt steinsliperi og snekkerboden samt det store verkstedet, da han har mange jern i ilden fra smykker i sølv og stein til arbeid i tre. Jan Marstrøm er 79 år og har snekret løs i Hønsehuset i 8 år. Nå i gang med et mangletre og har en kjempeproduksjon bak seg.

Akkurat som Tor Wilhelm Vegsgård som har skåret veggklokke og mange andre gjenstander, nå er en snadderskål påbegynt. Oscar Bergene, 76 år har glimt i øyet og sier at han har produsert blanda drops i 12 år. Modellbygging og reparasjoner av modeller og Roar Ellingsen på 79 år bygger fuglehus.

Ivrige treskjærere i Moss
Ivrige treskjærere i Moss

Daglig leder Bjørn Mørch-Olsen sier at man planlegger utearrangementer bl.a. i forbindelse med St. Hans feiringen.

 Aldring og livsløp

Vil man vite mer om hva som gjøres for å følge opp de eldre i samfunnet, slik at flest mulig kan få en god alderdom, vil forskning og studier under NOVA, utført av NorLag, vise til en unik studie om helse, arbeid, levetid og omsorg i annen periode av livet, 40+. Tlf. 902 30 254.

Telefon Velferdssentralen for eldre i Moss : 954 23 251,

E-post: velferdssentralen@online.no

www.velferdssentralen.net

One thought on “Sang og sløyd er populære aktiviteter for Seniorer i Moss”

  1. Jeg er nylig blitt enke og lurer på å være med på kaffe,vaffelkos,strikking,allsang,kanskje seniordans,men hvordan forholder jeg meg . Skal man bare møte opp en dag eller ??? Jeg er veldig usikker.Får jeg dn tilbakemelding på e-post?

Legg igjen en kommentar