Påskeegg er påskehygge

Tekst og foto: Ulf Terje Johnsen

Påskeegg er  en eldgammel tradisjon i Europa og i Norge. I forbindelse med påsken vil nordmenn sette til livs mange millioner påskeegg, enten de hygger seg på hytta eller koser seg hjemme. I alle fasonger og størrelser, og med et meget variert innhold fra marsipan til karamell, nøtter, lys og mørk sjokolade, gele og nougat m.m.

Stor ferietid

Påskehøytiden er i den kristne kirke langt viktigere enn julehøytiden. Likevel er påsken i dag mer en hyggetid enn en kristen markering for folk flest. Kirken står ikke lenger så sentralt i feiringen og mange familier reiser på sin annen store ferie nettopp i påsken.

Men en tradisjon lever videre. Påskeeggene skal med på reisen i påsken. Barna elsker dem og ikke minst gjemmeleken der man  leter etter dem etter «tampen brenner» metoden.

Det er mange flotte påskeegg å få kjøpt i stedet for påskeeggene i papp.
Det er mange flotte påskeegg å få kjøpt i stedet for påskeeggene i papp.

Eldrehygge

Også den eldre generasjon hygger seg med flott dekorerte og velsmakende egg fylt med alt slags snadder. Ikke minst hygger de seg med å gjemme eggene for barnebarna, som elsker nettopp denne eldgamle gjemmeleken med påskeegg.

Allerede i god tid før påske arbeider sjokoladeindustrien på høytrykk med en enorm produksjon av påskeegg i alle varianter. Nye egg med nye smaker og nye dekorasjoner dukker opp i butikkene i god tid før påskeferien, og påskeeggsultne nordmenn kjøper inn for millioner av kroner. For den søte tann lever i beste velgående og nettopp påskeegget står sterkt når man velger snadder til hjemme og hyttekos.

Lang tradisjon

Seniorportalen har funnet via en rekke kilder funnet ut at tradisjonen med påskeegg og dekorasjoner av disse skriver seg langt tilbake i tiden. Blant annet har man i Serbia funnet bevis på at det også, utover spesielle påskeegg, ble laget påskekyllinger, påskeharer, påskenøtter og påske trær for å markere høytiden.

Noe klart årstall for når Norge innførte påskeegget, og senere har utviklet og elsket det, fant vi ikke.

Big business

I dag er det snakk om en enorm produksjon av en søtsak som vi egentlig burde styre utenom, nettopp fordi nordmenn flest får i seg altfor mye sukker i hverdagskosten. Men et og annet påskeegg har vi vel lov til å unne oss, nettopp fordi disse skaper farge og fest i tilværelsen. En påskehøytid uten påskeegg vil for nordmenn flest være en nedtur, og hvis man passer på at ungene ikke propper seg med dem er det ikke så galt.

Flere vakre påskeegg.
Flere vakre påskeegg.

 Deilig – men pass på!

Riktig mange kreative nordboere kjøper inn tomme egg av ymse slag og dekorerer dem selv før de fylles opp med forskjellige typer sjokolader og fyll, ofte små egg og konfekt, nøtter og mange typer lys og mørk sjokolade, som de vet barna, samt familie og venner setter pris på.

Et populært og godt tiltak som kan føre  tre generasjoner sammen, og som gjør at man kan styre eller begrense innholdet av sukker i en viss grad.  Hvis man ikke lager altfor mange påskeegg, og heller satser på kvalitet enn kvantitet, er det mye å hente her sett fra et helsemessig synspunkt.

Seniorportalen vil ønske alle nordmenn en riktig god påske med påskeeggene som vi ikke kan klare oss uten. Men husk, nyt de deilige egg med måte.

GOD PÅSKE!

Legg igjen en kommentar