Isegran, maritim perle ved Glommas utløp

Tekst og foto: Ulf Terje Johnsen

Ved Glommas utløp i Fredrikstad, hvor Norges lengte elv skilles og blir til Østerelva og Vesterelva, ligger vakre Isegran og lokker lokale og turister til seg, spesielt i sommermånedene. Her blir også neste sesong av Anno spilt inn kommende høst.

Isegran Fort og Festning skriver seg langt tilbake i historien til år 1287 da islendingen Gottskalk anla et forsvarsverk her. Senere hen var Jarlen av Borgarsyssel, Alf Erlingsson en mektig eier. Isegran ble også oppgradert ytterligere da selveste Tordenskiold anvendte øya som base under den nordiske krig. Selv i dag står Fredrikstad eldste trehus på pynten ved møllehjulet her ute, vel 300 år gammelt.

Empirehuset på Isegran i Fredrikstad
Empirehuset på Isegran er Fredrikstads eldste hus

Gå over broa eller ta ferga

Velger man å gå om bord i gratisferga som hele dagen igjennom trafikkerer mellom Gamlebyen og Gressvik, er det bare å gå fra borde ved brygga på Kråkerøy. Herfra er det bare fem minutters gange til broa over Dybeklo der mange båter har sin båtplass og frem til Isegran, en øy som utover bare å være vakker og i høy grad historisk, også kan by på maritime opplevelser utover det vanlige. Travle båtelskere mekker og snekrer på et godt snes gamle seilskuter og andre båter som har sett sine beste dage, men som vil bli satt i stand helt etter boka, så folk kan seile med dem og beundre hva fortidens båtbyggere var i stand til å bygge.

Isegran i Fredrikstad har er et av landets største miljøer for bevaring av gamle trebåter.
Isegran i Fredrikstad har er et av landets største og beste miljøer for bevaring av gamle skuter trebåter.

Aas og Johansen

Det meste foregår på godt fylte brygger og i et område hvor den berømte båtdesigner og båtbygger Bjarne Aas designet og bygde OL klasse seilbåter og den berømte Aas terna, med et underskrog så finurlig at den klarte 18 knop med bare 50 hk montert. Han har da også fått sin egen fortjente byste på øya liksom Erling Johansen, en naturviter og entusiast som levde og åndet for Isegran og ikke minst Hvaler paradiset like utenfor.

Seniorportalen besøkte Isegran i pinsen, hvor det krydde av folk og ikke minst ivrige seilere som seilte regatta med de mange gamle veteranbåter som Isegran kan by på. Man tar vare på en hel flåte av gamle båter som benyttes og holdes shipshape til glede for nettopp dem som vil oppleve båtkultur fra forna dager. Andre løp rundt med kameraer og festet et godt dusin flotte skuter til filmen, her er det mange som bruker 1000 talls timer hvert år på å eie og elske nettopp disse herlige seilskuter fra galeaser til ketcher og tremastere.

Det er mange flotte skuter på Isegran i Fredrikstad
Det er mange flotte skuter på Isegran i Fredrikstad

Benker og hygge

Utover det maritime miljø byr øya på riktig mange arrangementer gjennom tre travle sommermåneder. Utstillinger og museer der spesielt «Lossen», bygget på Isegran i 1684, IOD’n «Cara» som er satt i stand, en god kopp kaffe på «Cafe Galeien» med eget styrehus for barna, vandresti rundt hele øya langs gamle festninsgverk og en flott mølle som drives av den aldri sviktene sterke strøm fra Glomma, spesielt i vårdagene så lenge snøsmeltinga pågår. Vi så mange seilere slite med strømmen da de seilte ut mot merket lenger ute i elva. Ved møllehjulet, som svinger lystelig, er det benker og en flott urtehage med spennende stauder, urter og medisinske planter der man kan lese seg til hvilke planter som er satt i jorden.

Vannmølla på Isegran
Det som er igjen av den gamle mølla på Isegran. Mølla skal settes i stand til innspillingen av Anno høsten 2015. Foto: Martin Tangen Schmidt, NRK

Vil man overnatte på øya kan man velge mellom fire eldre hus, Kabelmagasinet, Widdingstua og Annekset. 30 senger står til rådighet og man tar kontakt med bestyrer på Cafe Galeien. I Amfi teatret oppføres det hver sommer en rekke forestillinger og her kan man også arrangere alt fra brylluper til mindre konserter.
I løpet av noen uker blir også cafeen besøkt av mange flinke trubadurer og musikere.

Mange flotte festninger på Isegran i Fredrikstad
Mange flotte festningsverk står intakte på Isegran i Fredrikstad

Man vet at svært mange eldre elsker å besøke gamle tomter og at Isegran er populært i en by med 75.000 innbyggere. Derfor er det godt at man har satt opp benker, så de eldre, som ofte er litt dårlige til bens, kan få en liten hvil mellom alt som skal ses og oppleves her ute på vakre Isegran.

Vakker hage på Isegran
Vakker hage ved «Empirehuset» på Isegran

Neste sesong av Anno sendes fra Isegran

Over 700.000 nordmenn så første sesong av Anno, der 14 deltakere ble satt 250 år tilbake i tid i Bergen. I neste runde foregår handlingen i Fredrikstad hvor deltakerne skal bo og leve på den historiske øya Isegran.

– Det var ikke noe tvil da vi fikk komme ut og se på Isegran, forteller Unni Ødegård, som er prosjektredaktør for Anno.

– Det er en helt unik og fantastisk flott location med flotte uteområder. Glomma ligger inntil, og det er en liten skog og en gammel mølle der. Og så har vi utsikt til gamle skuter.

Selda Ekiz, programleder for Anno, har vært på oppdagelsesferd på Isegran. Det er første gang hun er på Isegran, og hun likte det hun så.

Selda Ekiz har vært på befaring på Isegran i Fredrikstad hvor Anno skal spilles inn høsten 2015. Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK
Selda Ekiz, programleder for Anno, har vært på befaring på Isegran i Fredrikstad hvor serien spilles inn høsten 2015. Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Jeg gleder meg til å se hvordan det blir. Jeg aner ikke hva som skal skje her enda, sier Selda mens hun inspirerer øya.

Se reportasjen fra Selda Ekiz sitt besøk på Isegran her

Du kan også lese mere om Anno og Isegran på denne lenken på NRK.no

Legg igjen en kommentar