Internettbruken blant eldre skal økes

Digitalt klasse­skille bekymrer regje­rin­gen. De vil derfor øke internettbruken hos blant annet eldre, og har satt i gang et toårig program som skal sørge for økt digital kompetanse i befolkningen. Flere organisasjoner tilbyr nå grunnleggende opplæring i bruk av data og internett samt bruk av smarttelefon og nettbrett.

Mange trenger hjelp for å bli digitale borgere

Norge er verdensledende i befolkningens tilgang til og bruk av informasjonsteknologi (IKT) . Selvbetjeningsløsninger, digital postkasse og nettløsninger skal gi en enklere hverdag for folk flest. Men mange nordmenn trenger hjelp for å bli digitale borgere. Det er mange hundretusener nordmenn som ikke deltar i den digitale hverdagen.

  • 200.000 nordmenn er såkalte «ikke-brukere» og 800.000 er «svake brukere» Ifølge SSB.
  • Eldre, fattige og innvandrere utgjør brorparten av disse gruppene.

Les også: Sosiale medier bra for eldre hjerner

Regjeringen har derfor lansert et toårig program i samarbeid med private og frivillige aktører for å få flere til å bruke internett.

– Når vi digitaliserer offentlige tjenester er det viktig at alle innbyggere kan bli med. Vi vil samarbeide med både private og frivillige aktører som kan bidra til dette. Det offentlige og næringslivet har mange sammenfallende interesser i å hjelpe befolkningen med å hoppe over det digitale gjerdet. Det er viktig for oss at alle innbyggerne har mulighet til å delta digitalt, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

I forbindelse med programmet opprettes nettstedet digidel.no, hvor læringsopplegg vil bli delt.

Les også: Sosiale medier – et hjelpemiddel mot ensomhet

Flere organisasjoner tilbyr kurs

En rekke aktører skal bidra til å gi målgruppene grunnleggende opplæring i bruk av internett. De skal også lære å bruke internettjenestene på en sikker måte og få kunnskap om bruk av offentlige tjenester på nett.

Les også: Det er aldri for sent å lære

Telenor skal i 2015 gjennomføre 500 gratis kurs i bruk av smarttelefon og nettbrett rundt om i landet.

– Vi ser at nordmenn er interessert i den nye teknologien og de fleste kjøper seg smarttelefoner og nettbrett, men det er faktisk så mange som en million av våre kunder som ikke utnytter mulighetene som ligger i dagens teknologi. Derfor satser vi nå stort med 500 kurs over hele Norge der hvor vi kundesentre eller Telenorbutikker, sier administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge.

Pass på – kursingen pågår nå for fullt! Hvor og når de kommer nær deg kan du finne ut på denne siden –  Minikurs Telenor

Seniornett Norge gir kursing i data til eldre.

– Jeg synes det er flott at Telenor starter opp med denne typen kurs, og dette har jeg etterlyst lenge. Jeg er spesielt opptatt av at eldre får delta i de sosiale nettverkene som i dag er den nye offentligheten, de nye fellesrommene i vårt samfunn. Dette er en viktig del av vårt demokrati og et demokrati blir svekket om en stor del av befolkningen ikke får delta, så slike kurs er utrolig viktige, sier Moræus Hanssen

 

Du finner oversikt over kursene ved å gå inn på Seniornett sine klubbsider. Her er to lenker :
Kurs i Seniornett
Seniornett lokale klubber

Nettverket Likestilling, Inkludering og Nettverk tilbyr kurs for innvandrerkvinner.

Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *