En positiv forandring

Forandringer i livet kan i noen tilfeller oppleves som negative og andre ganger som positive. Likevel har det seg slik at de i stor grad ofte fører til usikkerhet hos vedkommende, da helst i form av bekymringer.

Bortimot de aller fleste foretrekker heller å fortsette hverdagen i rutiner de selv er vant til. Den såkalte redselen for forandring forekommer når vedkommende er i ferd med å tre inn på ukjent terreng. I enkelte tilfeller skjer dette påtvungent, mens du noen ganger kan velge å forandre livet ditt selv. Den dag i dag er det blant annet den ukjente pensjonisttilværelsen som skaper engstelse og hjertebank hos en stor brøkdel av befolkingen.

Der noen teller ned dagene til pensjonisttilværelsen begynner, er det også mange som frykter den og kan hende gruer seg til de er nødt til å møte det nye livet som pensjonist. Hos både menn og kvinner er arbeid er stor del av livet i dagens samfunn. Det å gi opp en så avgjørende og karakterbyggende del av livet kan for mange sees på som grufullt og noe en helst ikke vil oppleve. Kanskje har man også omgangsvennene sine på arbeidsplassen. Redselen for at denne vennekretsen kan komme til en ende vil for mange forsterke følelsen av angst.

Men som mye annet i livet er det ikke sikkert at det å gå av med pensjon blir som man forventer seg, og det kan svinge begge veier. Dersom du har altfor høye forhåpninger er det ikke sikkert at realiteten når helt opp til drømmene dine. På samme måte kan det du frykter mest faktisk bli en fantastisk del av livet ditt. Alt er avhengig av hvordan du velger å takle situasjonen du befinner deg i.

Dersom du har bestemt deg for at det er på tide å gå av med pensjon kan en gradvis nedtrapping i arbeidslivet hjelpe en hel del når det gjelder tilpassing av pensjonisttilværelsen. Også det å ha en hobby eller fritidsaktivitet kan ha mye å si når det gjelder hvordan kroppen velger å takle en arbeidsfri hverdag. Det er ikke alltid like lett for alle å ikke lenger ha en jobb å lene seg tilbake på. For ikke å falle kan det da lønne seg å finne en erstatning, som for eksempel en interesse eller hobby.

Uansett hva situasjonen er lønner det seg å snakke med samboer/ektefelle på forhånd. Det å føre en ærlig konversasjon mellom partene kan ha mye å si om hvordan livene deres forandrer seg og til hvilken grad. Hvordan du, eventuelt dere, takler den nye hverdagen er helt opp til hver enkelt. Dersom noe kan bli utfordrende er det deres jobb å finne en løsning på hvordan å beherske det på best mulig måte. Hvis holdningen er på det positive stadiet vil overgangen fra arbeidsliv til pensjonisttilværelse ofte være sorgfri og gledestrillende.

Kilder:

http://www.aftenposten.no/amagasinet/Frode-Thuen-Utrygg-pa-livet-som-pensjonist-7752617.html

 

Legg igjen en kommentar