«Den gang jeg var ung»

Skoleåret 2014/2015 arrangerer HIFO, den norske historiske forening, sammen med Stiftelsen Fritt Ord og Aschehoug forlag en konkurranse med navnet «Min familie i historien». Konkurransen er beregnet for alle skoleelever i landet, og man kan sende inn bidrag individuelt eller i grupper på maksimalt fire personer.

Grunnen til at en konkurranse med akkurat dette tema er blitt arrangert er fordi man ønsker at ungdom skal bli bedre kjent med sitt eget opphav. Historie er en svært viktig del av livene våre, og ved at den yngre generasjonen utforsker fortiden til familiemedlemmene sine kan vedkommende bli kjent med familien på en helt ny måte.

Seniorer med en lyst til å fortelle sin historie tar kontakt med eventuelle barnebarn og opplyser dem om konkurransen «Min familie i historien». Både ungdom og eldre vil dra nytte av dette prosjektet, ettersom det i de aller fleste tilfeller skaper nære bånd mellom forfatter og forteller. Man ser hverandre fra en helt ny vinkel.

Noe av det som er svært aktuelt i en slik oppgave er hvordan samfunnet har forandret seg fra dagens seniorgenerasjon vokste opp og til nå. Mange eldre har garantert opplevd himling med øynene når de har prøvd å fortelle om den gang de var unge og slik det var når de vokste opp. I et prosjekt som dette vil man kunne fortelle hele livshistorien sin uten tegn på kjedsomhet og irritasjon. Tvert imot vil man oppleve at ungdommen viser nysgjerrighet og entusiasme etter å høre mer.

Jeg vet selv om et tilfelle hvor prosjektet «Min familie i historien» har skapt glede både hos både senior og ungdom. Den eldre mannen hadde endelig muligheten til å fortelle livshistorien sin til et nysgjerrig familiemedlem som fulgte med og slukte hvert eneste ord han sa. Selv fortalte han historien med stor iver og ord raste ut av munnen hans. I ettertid sa han at ingen medlemmer av familien noensinne hadde skrevet en fortelling med han i sentrum før. Dette opplevde han som stor stas, og det var tydelig en veldig morsom opplevelse å være en del av. Å få sluttresultatet ferdig i hånden var også noe han satte stor pris på.

Dersom du sitter hjemme og ønsker bedre kontakt med barnebarn eller et annet yngre familiemedlem vil denne konkurransen være en flott mulighet til å bedre forholdet mellom dere. Du vil kunne fortelle din livshistorie, og dele noe svært privat og personlig med en som står deg nær. Kanskje vil nettopp dette prosjektet være det som binder dere sammen for alltid og gjør forholdet deres nært og enda kjærere enn det kanskje allerede er.

Av Hanna Linnea Jenssen

Kilder:

http://www.historiekonkurransen.no/

Legg igjen en kommentar