Demens

Musikk viktig ved demens

Musikalske aktiviteter som å synge og lytte til musikk, kan opprettholde fysisk og psykisk helse og kognitive funksjoner ved aldring. Nylig ble det publisert en studie som undersøkte om musikalsk aktivitet også kunne ha rehabiliterende effekt hos personer med demens.

Målet med studien var å fastslå effekten ved å lære pårørende til personer med demens til enten å bruke synging eller lytting til musikk som en del av den daglige omsorgen.

Gjennomføring av studien

89 par (pårørende/pleier + person med demens) ble randomisert til enten en 10 ukers sanggruppe, en 10 ukers lytte til musikk gruppe, eller en vanlig behandlings kontrollgruppe. Øvelsene besto i hovedsak av sang/lytte til kjente sanger kombinert med vokale øvelser og rytmiske bevegelser i sanggruppen og erindring og diskusjoner i lytte til musikk gruppen. I tillegg inkluderte intervensjonen vanlige musikalske øvelser hjemme.

Alle personene med demens gjennomgikk en omfattende nevropsykologisk vurdering, hvor kognitiv testing samt vurdering av humør og livskvalitet ved hjelp av skalaer ble utført før og etter intervensjonsperioden og igjen seks måneder senere. I tillegg ble psykologisk velvære hos familiemedlemmene gjentatte ganger vurdert ved hjelp av spørreskjemaer.

Positive resultater

Demens rehabilitering med musikk
Musikalske aktiviteter kan være nyttig for personer med demens. Illustrasjonsfoto: shutterstock.com

Sammenlignet med vanlig omsorg, ble humør, orientering og langtidshukommelsen (episodisk minne) forbedret. Også oppmerksomhet, utøvende funksjon og generell kognitiv funksjon ble i en viss grad forbedret. I sanggruppen ble også kortidshukommelse, arbeidsminne og omsorgspersonens trivsel forbedret, mens å lytte til musikk hadde en positiv effekt på livskvalitet.

Konklusjon

Forskerne konkluderer med at regelmessige musikalske aktiviteter på fritiden kan ha langsiktige kognitive, emosjonelle og sosiale fordeler ved mild til moderat demens og med fordel kan brukes i demensomsorg og rehabilitering.

Kilde

Särkämö T, Tervaniemi M, Laitinen S, Numminen A, Kurki M, Johnson JK, Rantanen P. Cognitive, emotional, and social benefits of regular musical activities in early dementia: randomized controlled study. Gerontologist. 2014 Aug;54(4):634-50.

 

 

Legg igjen en kommentar