Høytid betyr høysesong for boligbranner

I en spørreundersøkelse, gjennomført av TNS Gallup for Norsk brannvernforening og KLP Skadeforsikring oppgir hele 16 prosent av pårørende at de kjenner til tilfeller av brann eller branntilløp hjemme hos de eldre.

Med levende lys, samt diverse andre elektriske lysanretninger tent nærmest hele døgnet i hjemmene våre, er jule- og nyttårstiden høysesongen for boligbranner i Norge. Den tradisjonelle julekosen har ofte ført til store personlige tragedier midt inne i den høytiden som skal være den fineste i året. Derfor er Norsk brannvernforening og alle lokale brannvesen påpasselige med å be folk ta sine forhåndsregler hvert eneste år. Særlig fryktes det julebranner hos aleneboende eldre.

Mange branntilløp

Norsk brannvernforening anslår at av Norges nærmere 700 000 mennesker over pensjonsalder, så har over 110 000 eldre hatt tilløp til brann i sitt eget hjem.

– Ikke bare oppstår brann hyppig hos eldre, men mange eldre har også større utfordringer enn andre når det gjelder å oppfatte, reagere og evakuere raskt nok når det brenner, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til brannvernforeningen.no.

Her kan du kan lese hele artikkelen fra Norsk brannvernforening om eldre og julebranner.

Flest eldre dør i branner

I tillegg til at jula er høysesong for branner, kan NRK Vestfold også melde at statistikken for dødsbranner viser at det er flest eldre som dør når ulykken først er ute.

– Eldre har ofte større utfordringer enn andre når det gjelder å oppfatte, reagere og evakuere raskt nok når det brenner, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Spørreundersøkelsen opplyser også i tillegg til at én av tre er bekymret for brannsikkerheten til sine foreldre og besteforeldre, regner hele syv av ti nordmenn seg som pårørende for eldre med egen bolig.

Ta forholdsregler

Som pårørende kan man, ved å være litt ekstra oppmerksom, sørge for at brannfellene oppdages før de rekker å gjøre skade. Man kan også se til at røykvarslere fungerer, eller at andre typer varslingssystemer gjør sitt for å redde de som måtte ha diverse fysiske utfordringer.

Utenom dette er det viktig å bruke sunn fornuft. For eksempel er det viktig å trekke ut støpsel tilhørende mobil- og pc-ladere fra stikkontakter etter bruk.

Advarer mot potensielt livsfarlig julepynt

Det kan også være smart å følge litt med på branninformasjonen fra lokale brannstasjoner og i media. Dette er informasjon som alltid øker i omfang i tiden rett før jul og nyttår.

Legg igjen en kommentar