Eldre reiser stadig mer

Utenlandsreiser blir stadig mer populære. Også for personer i de eldre aldersgruppene.

Statistisk sentralbyrå melder at nordmenn reiser ut i verden som aldri før. Det gjelder alle aldersgrupper. Deres reiseundersøkelse, som blir gjennomført kvartalsvis, kan dessuten rapportere om  en markant økning av utenlands- og feriereisende seniorer i aldersgruppen fra 65 til 79 år. Særlig fra årtusenskiftet og fram til nå har antallet formerlig eksplodert. Der det i begynnelsen av dette årtusenet kun var et tall på omtrent 30 000 nordmenn i denne aldersgruppen som kvartalsvis reiste på ferie til utlandet, har tallet i år nådd helt opp til 120 000. Det er en økning på hele 400 prosent siden SSB startet opp den nye reiseundersøkelsen i 2002.

Satser på seniorreiser

Blant de reiseselskapene som organiserer feriereiser for seniorer finner vi selskapet TravelBird.

– Vi er en ganske ny reiseside og vi jobber stadig med å tilby unike reiser for alle målgrupper, forteller markeds- og kommunikasjonsansvarlig for TravelBird i Norge, Sara Vie Sokorelis.

TravelBird har reiser for mennesker i alle aldersgrupper, men satser hovedsaklig i det voksne segmentet. Seniorreiser er også noe som reiseselskapet ser for seg å satse mer på i fremtiden.

– Hovedsaklig er vår målgruppe fra 45 til 65 år, men vi ser at de som booker flest turer er i gruppen 45 til 55. Når det er sagt er seniorreiser noe vi har i fokus, og vi prøver å organisere flere turer av dette slaget, forteller Sokorelis.

Opplever økende interesse

Et annet selskap som arrangerer seniorreiser er Dag Aasbø Travel. De har satset på gruppereiser til den voksne delen av befolkningen siden 1930-tallet og merker også nå en større pågang fra den eldre delen av befolkningen.

– Vi opplever en økende interesse for seniorreiser, forteller markedssjef i selskapet, Nicolay Skeie.

Han tror også at det finnes opptil flere årsaker til at seniorene er mer på reisefot nå enn før.

– Eldre har i dag helt andre forutsetninger for å reise mye enn hva de hadde tidligere. De er yngre til sinns, har god tid og ikke minst har de god økonomi. De liker å nyte livet. Vi ser også at de setter pris på å komme til dekket bord. De liker å bruke tiden sin på å oppleve og nyte reisen heller enn å planlegge og organisere turene selv, sier Skeie.

Ferie, USA, det hvite hus, washington dc
Feriereiser utenlands øker sterkt i popularitet blant seniorer i alle aldersgrupper. (Foto: Shutterstock)

Reiser når de vil

Eldre og pensjonister er heller ikke så avhengige av sesongbetonte ferieturer som yngre par, som for eksempel både har barn og jobb å ta hensyn til. Sammen med en gjennomgående økt kjøpekraft i Norge gjennom de siste tiårene, gjør dette seniorer til en ettertraktet målgruppe for reiselivsbransjen.

Populære språkreiser

I en artikkel publisert i VG den 9. november kommer det også fram at pågangen fra seniorer som ønsker å dra på språkreise er stor. Da i hovedsak aldersgruppen mellom 60 og 70 år. Det er altså ingenting i veien med utforskertrangen til dagens seniorer, og det å dra utenlands for å gå på skole for å lære seg språk er således ikke helt forbeholdt den tradisjonelle oppfattelsen av at det bare er tenåringene som drar på slike turer. Alder er ingen hindring for å skaffe seg nye erfaringer og utvide sitt eget sinn.

– Det tyder i alle fall på at nysgjerrigheten fortsatt er høy. Vi vet at reise og opplevelser står svært høyt på agendaen i denne aldersgruppen. At de også vil lære språket tyder nok på at de vil reise mer, og ikke bare som skuende turister. De vil bli bedre kjent med menneskene, kulturen og kunne kommunisere med folk, kanskje også bo der i lengre perioder av året, forteller seniorforsker Cato Svendsen til VG.

Kilder: SSB, Verdens Gang

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *